Business Intelligence
er power

SEAS-NVE HAR SIDEN MAJ 2013 BRUGT ET NYT BI-VÆRKTØJ TIL AT SKABE OVERBLIK OVER FORRETNINGEN – OG DET KAN MÆRKES.

“Viden er power! Det gør, at vi ved præcist hvor mange kunder vi har solgt til, vi ved, hvad vi tjener på dem, og vi ved hvor lang tid kontrakterne løber. Det overblik havde vi simpelt hen ikke før, og vi havde ikke en chance for at opnå det” siger Berit Vestergaard, Middle Office Controller hos SEAS-NVE.

Overblik giver nye muligheder

SEAS-NVE bruger deres nye BI-værktøj med tre overordnede formål:

– Overblik over performance
– Korrigering af indkøb
– Fejlrettelser

Hver måned hentes der en række grafiske overbliksbilleder fra BI-værktøjet, der i detaljer viser hvor mange kontrakter, der er solgt, hvad dækningsbidraget har været, hvilken værdiskabelse der forventes, hvilke salgskanaler, der har solgt mest og meget mere. “Vi kan stort set selv styre, hvilke oplysninger, vi vil hente frem, og hvordan de skal vises. Der er rigtig mange muligheder,” siger Berit.

De mange tilgængelige informationer spiller også en stor rolle i forhold til planlægningen, og er således også et vigtigt værktøj for markedschef, Carsten Fischer: “Vi kan pludselig argumentere for, hvorfor vi prioriterer, som vi gør, fordi vi har en viden om vores indtjening, som vi ikke havde før.”

Berit pointerer også, at interessen for data er steget markant, siden BI-værktøjet blev taget i brug, og det er ikke sjældent, at hun bliver mødt med forespørgsler som “Hvor mange kontrakter likviderede vi i går?”, “Hvor mange er udløbet i den forgangne måned?” eller “Vi tror at der er kontrakter, der er oprettet forkert – kan vi finde dem frem?”

“Det gør controlling lettere. Og det gør, at interessen for data er blevet større. Det har gjort mit arbejde lettere men også dybere. Jeg har mulighed for mere, så jeg kan selvfølgelig også hurtigt få flere opgaver, fordi mulighederne er blevet større. Men det er jo mit job.”

I Energiindkøb bruger de desuden BI-værktøjet til at korrigere indkøb og til at blive opmærksomme på potentielle fejl på indgåede kontrakter.

“Nu kan vi rette vores indkøb, hvis der er noget der gør, at vi pludselig ikke har solgt det, som vi troede. Det er den største forskel. Det er vigtigt, at vi er ret skarpe på, hvor meget strøm vi skal have købt ind frem i tid. Vi har desuden lagt et kvalitetslag ind, der kigger på de data, vi får ind i systemet. Det sender en mail til mig med potentielle fejl, ud fra kriterier jeg har defineret. Så kan jeg tjekke dem, og rette hvis der er tale om fejl. På den måde har vi fået meget mere styr på vores kontrakter,” siger Berit.

Midas er kilden

Grundlaget for SEAS-NVE’s nye muligheder for at hente data til BI er kontraktstyrings- og el-salgsløsningen Midas, som er udviklet af Conscius. SEAS-NVE har anvendt Midas siden september 2012, og al data, der bliver brugt til BI hentes fra Midas.

“Før Midas kunne vi nærmest ingenting trække frem. Der havde vi kun regnskabet, og det kigger jo kun tilbage i tiden. Midas ser frem i tiden med forventet omsætning og indtjening. Da vi fik Midas, havde vi pludselig adgang til salgsoversigter, og det var dengang et kvantespring. Interessen for data begyndte at udvikle sig, og derfor besluttede vi at udnytte det data, der gemmes i Midas, fuldt ud, ” siger Berit.

Det er nemt

Store mængder data med utallige kombinations- og præsentationsmuligheder kan lyde som lidt af en mundfuld. Men ifølge Berit Vestergaard er det ikke vanskeligt at navigere i det nye værktøj – faktisk er det en hel del lettere end forventet at dække behovet for information.

“Der var kæmpe efterspørgsel på data i Midas, så BI var super efterspurgt – uden at vi vidste, at det lige var det, vi savnede. Vi håbede på at kunne få en masse brugbart data ud. At det så blev på så tilgængelig en måde, det har virkelig været en lykkelig situation.”

Hvordan virker det?

BI-værktøjet er bygget på Microsoft SQL Servers BI-produkt. Hver nat henter systemet alle kontrakter fra Midas, gemmer data i data warehouse og kører det sammen med andre data fra SEAS-NVEs systemer. Derpå er der bygget in-memory kube, der gør det nemt for brugeren at dreje data på den måde, man ønsker. Data kan herefter tilgås fra fx Microsoft Excel og Power View, som giver en grafisk og overskuelig fremstilling.

“Det har været en rimelig simpel opgave,” siger Anders Spur Hansen, Business Intelligence Developer hos SEAS-NVE. “Nogle gange kan denne type opgaver give problemer, fx i forhold til data-kvalitet. Men det har vi ikke oplevet med den data, vi får fra Midas.”