Responsive Design

Markedet for digitale platforme vokser konstant, og de fleste internetbrugere tilgår efterhånden diverse websites fra flere forskellige platforme hver dag. Derfor bliver det også sværere og sværere at forudsige, hvilken platform netop dine brugere vil benytte næste gang, de besøger dine sider. Til gengæld er det blevet væsentligt nemmere at opnå kontrol med, hvordan dit indhold tager sig ud på de forskellige platforme. Den simpleste måde at opnå denne kontrol er ved brug af responsive design.

Hvad er Responsive Design?

Med Responsive Design er det muligt at designe dit website så indholdet automatisk tilpasses det skærmformat, brugeren ser indholdet på. Fx kan teksten flyttes, et stort billede kan udskiftes med et mindre, eller elementer kan helt skjules for at øge overskueligheden på en lille skærm. Herunder ses et helt simpelt eksempel på indhold vist på henholdsvis tablet og mobil.

responsive design 

Brugervenlighed

Responsive Design giver brugeren en harmonisk oplevelse af dit indhold, uanset hvilken platform, der benyttes. Tekst står i læselig størrelse, selv på små skærme, og store, tunge billeder kan sorteres fra mobil-versionen, så siden indlæses hurtigt selv fra 3g netværk. I sidste ende kan det let betyde forskellen på, om brugeren bliver på dit site eller forlader det med uforrettet sag.

Vedligehold ét sted

Brugervenlighed og tilpasning til forskellige platforme kan skabes på flere måder. Nogle udvikler apps eller dedikerede mobil-sites, der leder brugeren hen på et site, der er specielt tilpasset den valgte platform. Ulempen ved disse løsninger er vedligehold. Når det samme indhold skal vedligeholdes flere steder, er der større chance for, at nogle sider bliver overset eller nedprioriteret og derfor indeholder forældet eller direkte fejlbehæftede elementer. Med Responsive Design skal administratoren kun vedligeholde indholdet ét sted. Dertil kommer, at mobile platforme også varierer med hensyn til skærmstørrelse. Et mobil-site skal derfor tilpasses flere forskellige formater, hvilket kræver omfattende testarbejde.

Udfordringer ved Responsive Design

Før man kaster sig ud i at konvertere eller lave et nyt website i Responsive Design, er der et par potentielle udfordringer, man bør holde sig for øje. Herunder følger et par eksempler på, hvad man som webdesigner skal være særligt opmærksom på, når man arbejder med Responsive Design:

  • Designproces - med et statisk webdesign er det muligt at lægge sig fast på designdetaljerne, inden udviklingen begynder. Med Responsive Design kan det være nødvendigt at udskyde nogle design-beslutninger til det er muligt at afprøve, hvordan designet fungerer på forskellige devices.
  • Navigering - det er vigtigt, at navigeringen får fuldt fokus og kan fungere på skærme med forskellig opløsning.
  • Tabeller med meget indhold kan være svære at skalere.
    Det kan være en udfordring at konvertere et eksisterende site 1 til 1, da det kan være nødvendigt at ændre i den bagvedliggende kode.
  • Det kan også være tidskrævende at teste et Responsive Design, da der skal tages højde for mange forskellige skærmstørrelser.

Thomas, Customer Service Manager

Hvis du vil vide mere om Responsive Design, er du velkommen til at kontakte Thomas på mail: twb@conscius.com eller tlf: +45 29 99 19 67.